• Περιγραφή

  Η παλιά αγορά ή «Χασάπικα» όπως την έλεγαν οι παλιοί τρικαλινοί, και αυτό γιατί υπήρχαν πολλά κρεοπωλεία (χασάπικα), σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μένανδρο Ποτέσσαρο ο οποίος όμως διορίστηκε ως δημομηχανικός, και τελικά αποδείχτηκε οραματιστής, επί δημαρχίας Κ. Ραδινού, του πρώτου μετά την απελευθέρωση Έλληνα δημάρχου, με εντολή να συντάξει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης που πρόσφατα είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό.

  Η σύλληψη του σχεδίου ήταν ιδιοφυής στην απλότητά της: Με έναν σταυρό, που οι κεραίες του αντιστοιχούσαν σε τέσσερις συνεχόμενες κεντρικές οδικές αρτηρίες, διαίρεσε την υπό διαμόρφωση νέα πόλη σε τέσσερα μεγάλα τμήματα και στο κεντρικό σημείο συνάντησης των κεραιών σχεδίασε την κεντρική πλατεία, όπου για μερικές δεκαετίες θα πραγματοποιούνταν η κεντρική αγορά, με κόστος την κατεδάφιση του «Μεγάλου Τζαμιού».

  Οι ευθείες αυτές που έχουν η καθεμιά μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων και πλάτος ευρωπαϊκών προδιαγραφών (με τα σημερινά τους ονόματα: Ασκληπιού, Κονδύλη, Βασ. Τσιτσάνη και Στέφ. Σαράφη) ορίζουν και ρυθμίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των Τρικαλινών και δεν θα πάψουν να υπάρχουν και να υπηρετούν αιωνίως το σκοπό, για τον οποίο χαράχτηκαν από τον Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα. Μαζί, φυσικά με τις πλατείες.

 • Φωτογραφίες
 • Χάρτης

  No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Κριτικές

  Leave a Review