Συντροφιά στο φεγγάρι θα κρατήσουν το βράδυ της Κυριακής Φαρκαδόνιοι και Τρικαλινοί, γιορτάζοντας την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου, που στη θέα του καθρεφτίζονται κάθε ηλικίας ανθρώπων.

Το σεργιάνι του Αυγουστιάτικου φεγγαριού θα ξεκινήσει νωρίς το βράδυ της Κυριακής στο καλοκαιρινό ουρανό. Ως προς αυτό, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τιμήσει το κόκκινο φεγγάρι.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη διοργανώνουν τη γιορτή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2018 την Κυριακή 26 Αυγούστου, και ώρα 21:00, στον περιβάλλοντα χώρο του Οθωμανικού Τεμένους Οσμάν Σαχ Τρικάλων (Κουρσούμ Τζαμί), με την ξεχωριστή μουσική εκδήλωση «Τραγουδώντας για το φεγγάρι .. κοιτώντας τ’ άστρα».

Η φετινή μουσική εκδήλωση θα είναι μια παράσταση που αναζητά τον κοινό τόπο της αστρονομίας με την ποίηση και το τραγούδι. Η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, μονωδός και αστροφυσικός, και ο τραγουδιστής Ανδρέας Καρακότας, θα ερμηνεύσουν τραγούδια εμπνευσμένα από τον νυχτερινό ουρανό, με συνοδεία του Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο και του Παύλου Παφρανίδη στο μπουζούκι. Ανάμεσα στα τραγούδια θα ακουστούν στίχοι των Σεφέρη, Νερούδα, Γκάτσου, Μπωτλαίρ, Ρίτσου, Λόρκα κ.α., με παράλληλη προβολή αστρονομικών φαινομένων.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου την Κυριακή θα είναι μια συνομιλία ανάμεσα στη μουσική και την αστρονομία. Γιατί όπως έχει πει και ο Μάνος Χατζιδάκις: «…Με το τραγούδι μίλησαν οι άνθρωποι στα πουλιά και αυτά με τη σειρά τους στους ανθρώπους. Και μ’ ένα τραγούδι τελικά θα πούμε καλημέρα ένα πρωί σε άλλους πλανήτες.».

 

Πηγή: http://krinitrikalon.gr/nea/syntrofia-me-to-feggari-tin-kyriaki-sto-koyrsoym-tzami-sta-trikala/

Author: mytrikalagr